Over mezelf

Mijn naam is Miriam Khan. Ik ben in 1995 afgestudeerd aan de HBO-Verpleegkunde en hierna op verschillende gebieden werkzaam geweest als verpleegkundige. Ik heb altijd wel met name voor een specifieke doelgroep gekozen; de kwetsbare mensen uit de maatschappij. Als verpleegkundige heb ik onder andere in de wijkverpleging, een algemeen ziekenhuis in Azië en in de psychiatrie gewerkt. Ondertussen werk ik nu al jaren met veel plezier als justitieel verpleegkundige in de gevangenis. Hiernaast geef ik yogalessen en yogatherapie.

Als kind wilde ik prima ballerina worden, de schoonheid en het serene gevoel van het dansen heeft mij altijd aangetrokken. Gelukkig heb ik hier niet mijn beroep van gemaakt maar gekozen voor het mooie beroep van verpleegkundige. Als verpleegkundige kan je er voor een ander zijn, iets wat ik heel belangrijk vind in het leven. Het dansen bracht mij wel al snel op het pad van yoga waar ik, ook in de beweging, meer geluk en vrede in mezelf kon ervaren.  

In 1999 ben ik 2 jaar in India gaan werken als verpleegkundige in een straatkliniek. Naast het opdoen van deze rijke en bijzondere ervaring heb ik daar meer kennis en ervaring opgedaan met yoga, yogatherapie en mijn man leren kennen.

In Nederland hebben wij samen twee prachtige kinderen gekregen. Een jongen en een meisje. In 2016 kreeg ik de behoefte om de helende werking van yoga meer gestructureerd toe te kunnen passen in mijn werk als verpleegkundige in de gevangenis en mij meer in de Yogawetenschap te verdiepen. Ik ben begonnen aan de Klassieke Yoga Docentenopleiding van Stichting Raja Yoga Nederland in Nieuwegein, de huidige Academie Raja Yoga Nederland van Klaas Stuive. Het ‘toeval’ was dat Klaas Stuive een oud politieofficier bleek te zijn die yoga bij de politie heeft geïntroduceerd. Hiernaast heb ik een certificaat behaald bij Prison Yoga Project van James Fox die al jarenlang yogalessen geeft in de St Quentin gevangenis in de VS en hiernaast yogadocenten wereldwijd opleidt met trauma-sensitive yoga voor gedetineerden. Mijn afstudeerscriptie heb ik gedaan over gevangenisyoga en stapsgewijs kon ik yoga meer introduceren in de gevangenis waar ik werk. Vanaf 2017 geef ik yogalessen en sinds 2019 ben ik gediplomeerd Yogadocente Klassieke Yoga (Raja Yoga).

In deze docentenopleiding was al veel aandacht voor de helende werking van yoga. Deze kennis heb ik als zeer waardevol ervaren voor mijn consulten aan mijn patiënten. Hierdoor enthousiast geworden ben ik aansluitend aan de docenten opleiding de Master opleiding Yogatherapie gaan volgen bij Academie Raja Yoga Nederland en sinds maart 2021 mag ik mij gediplomeerd Yogatherapeute Klassieke Yoga noemen. Voor kwaliteitsborging ben ik lid van Samenwerkende Yogadocenten Nederland (klassieke yoga).

Met heel veel plezier en passie deel ik graag de eeuwenoude kennis van de Yogawetenschap om te leren hoe een gezond en gelukkig leven te leiden.